Waar worden patchpanelen voor gebruikt en waar kan ik die goedkoop kopen?

Bolerk
27/10/2019

In een patchpaneel komt de vaste bekabeling bij elkaar. Omdat iedere kabel in het patchpaneel is aangesloten op het chassisdeel, kunnen de kabelspatchkast eenvoudig en snel worden doorverbonden met bijvoorbeeld een router die zich in de buurt van het paneel bevindt. Het paneel is een patchpaneel omdat doorverbinden in het Engels “patching through” is. Een patchkabel is de kabel waarmee de verbinding wordt gemaakt. Iedere inkomende kabel op het paneel heeft zijn eigen plek. Je kunt dus direct zien of een vaste netwerkkabel inderdaad is aangesloten. Bovendien kun je zien waarop deze vaste netwerkkabel is aangesloten. Zo wordt ook het bekende kabelkluwen door de inkomende kabels voorkomen. Bij het aanleggen van een computernetwerk worden doorgaans veel patchpanelen gebruikt. De panelen worden, samen met een router en andere netwerkapparatuur opgehangen in de patchkast.


Informatie over het gebruik van patchpanelen

De netwerkkabels van je bedrijfsnetwerk lopen naar verschillende aansluitpunten. Je sluit die kabels aan op het paneel. Ook label je de kabels. De aansluitingen in je bedrijfsgebouw kunnen dan door een netwerkbeheerder worden voorzien van een netwerkverbinding. De netwerkbeheerder zoekt de juiste aansluiting op. Vervolgens maakt hij met een patchkabel een verbinding met de dichtstbijzijnde router. Patchpanelen worden overigens niet alleen door netwerkbeheerders gebruikt. Wil je thuis een computernetwerk aanleggen? Ook dan kun je een patchpaneel gebruiken. Je hangt het patchpaneel bijvoorbeeld op in de meterkast. Vervolgens kun je met een patchkabel eenvoudig verbinding leggen met een router of met het internetmodem. Wil je verbindingen tijdelijk of blijvend veranderen? Ook dat is eenvoudig.

Informatie over het kiezen van patchpanelen

Ga je patchpanelen aanschaffen? Je moet dan natuurlijk weten waar je op moet letten:

  • Het aan te schaffen paneel en de gebruikte netwerkkabel moeten behoren tot dezelfde categorie. Bij bijvoorbeeld een C5e kabel hoort dus een C5e paneel.
  • Bij een UTP netwerkkabel zonder afscherming moet je een paneel gebruiken dat geschikt is voor een UTP kabel.
  • Gebruik je een afgeschermde FTP kabel of STP kabel? Kies dan voor een paneel dat geschikt is voor afgeschermde FTP kabels, want zo’n paneel biedt de mogelijkheid om bij iedere netwerkkabel aansluiting een afschermingsdraad aan te sluiten.
  • De grootte van het patchpaneel wordt bepaald door het aantal kabels dat met het patchpaneel moet worden verbonden. Het maximale aantal kabels is 48. Moet je meer kabels aansluiten? Monteer dan een tweede paneel.
  • Heb je een paneel met vaste connectoren aangeschaft? Dan kun je de vaste netwerkkabel op een LSA contact monteren. Je gebruikt een LSA tool om de draden van de netwerkverbinding met een handeling in de LSA aansluiting. Solderen of schroeven is dus niet nodig.

Meer informatie over patchpanelen

Wil je meer informatie over patchpanelen? Neem dan contact op met de Patchkastwinkel.nl. De deskundige medewerkers kunnen je vragen ongetwijfeld beantwoorden.